Saraydan Çarşıya, Gaziantep’ten İstanbul’aKIRK KAT BAKLAVA TARİHİ Bu ta iki tarihçi, tek bir tatlının öyküsünü anlatıyor:Buğday unundan mamul, incecik açılmış kat kat yufkaylasade yağı ve şerbeti buluşturan, sarmadan burmaya,şöbiyetten havuç dilimine, bugün onlarca şekle girenbaklavanın bu topraklardaki tarihini… Bu kitabın ortaya çıkışının sebebi, Türkiye’de daima “bizim” olduğu vurgulansada, baklavaya dair bilinenlerin aslında pek az olduğunu fark etmemizdi: Bugünartık adı Gaziantep’le özdeşleştiğinden, baklavanın İstanbullu, saraylı kökleriniya hiç bilmiyoruz ya da unuttuk. Eskiden baklava ekseri cevizli, bademli ya dakaymaklıyken ne olmuştu da fıstıklısı başköşeye kurulmuştu, bilmiyorduk.Osmanlı coğrafyasının hemen her yerinde değişik usullerle yapılan, bugündahi Türkiye’nin farklı bölgelerine has çeşitleri bulunan baklavalar arasındanAntep baklavasının niçin ve tam olarak nasıl yükseldiğini hiç araştırmamıştık.Bir şekle adını veren “baklava kesim” bile niçin dikdörtgene evrilmişti,düşünmemiştik.İşte bu bilmediklerimizin çokluğu, elinizdeki kitabın çıkış noktası oldu.Cevapları bulmak için Osmanlı arşivlerine, kadı sicillerine, saray mutfağıdefterlerine dalındı; kent müzelerinden gazete arşivlerine uzanan araştırmalaryapıldı; baklavanın İstanbul’la Gaziantep arasında gidip gelen hattını çizmekiçin mekik dokundu, yaşayan baklava ustalarıyla konuşuldu ve sonunda ortayabaklavanın tarihî macerasını daha önce hiç yazılmamış çapta aydınlatanKırk Kat Baklava Tarihi çıktı.Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın’ın elinden, bilgisi ve malzemesibaklava kadar katmanlı, okuması baklava kadar tatlı…Ürün Adı: Saraydan Çarşıya, Gaziantep’ten İstanbul’a Kırk Kat Baklava TarihiÜrün Kodu: 9786256324084Yazar: Burak Onaran, Priscilla Mary IşınBasım Yılı: 2024Kapak Türü: Karton KapakSayfa Sayısı: 304Kağıt Cinsi: 2. HamurÇevirmen: